Miskraam opwekken

Soms heb je als zwangere vrouw het idee dat er iets niet goed is met je kindje. Vaak voelen toekomstige moeders dit goed aan. Als je dus het idee hebt dat er iets niet goed is, geef dit dan aan bij je dokter of verloskundige. Wees niet bang dat je aan het zeuren bent, het gaat om jou en je kindje.

Helaas komt het voor dat je angst bewaarheid wordt en is er inderdaad iets mis met de baby. Dit kan tevens ontdekt worden bij één van je controles. Het kan zelfs zo zijn dat je niets doorhebt en dat er ook geen directe tekenen zijn dat er iets aan de hand is. Wat bijvoorbeeld voor kan komen is dat bij een eerste echo na een week of 9 blijkt dat er geen hartslag meer bij het kindje is. De zwangerschap is dan afgebroken, maar de vrucht moet nog uit het lichaam. Dit gebeurt soms spontaan, maar vaak ook niet. Een miskraam opwekken is dan de enige oplossing.

Bij een miskraam opwekken zijn er in principe twee mogelijkheden:

– een miskraam opwekken met medicijnen;
– een curettage laten verrichten.

Miskraam opwekken met medicijnen

Bij het opwekken van een miskraam met medicijnen wordt er meestal gebruik gemaakt van Misoprostol, al dan niet in combinatie met Mifepristone. Deze medicijnen zorgen voor een samentrekking van de spieren in de baarmoeder, waardoor de vrucht wordt uitgestoten.

Curettage

Bij een curettage wordt er een plastic buisje ingebracht in de baarmoedermond en wordt de baarmoeder als het ware leeggezogen. Om deze reden wordt een curettage ook wel een zuigcurettage genoemd. De vrucht wordt volledig verwijderd en de baarmoeder wordt schoon achtergelaten. Voor een curettage moet je naar het ziekenhuis, omdat het hier gaat om een operatieve ingreep. Je krijgt dan een ruggenprik of je wordt onder narcose gebracht. Meestal gaat het om een dagopname, maar in sommige gevallen wordt er ook wel voor gekozen om je een nachtje in het ziekenhuis te houden.

Like it.? Share it: